Fotografie
Flora en vegetatie (deze paragraaf is in bewerking)
De plantengroei van een bepaald gebied is de resultante van een aantal belangrijke ecologische factoren (in afnemende volgorde van reikwijdte): klimaat, geomorfologie, waterhuishouding, bodem, concurrentie tussen planten en plant-dier relaties. Daarmee is voor een beheerder van een natuurgebied kennis over flora en vegetatie een belangrijke informatiebron bijvoorbeeld in de vorm van een vegetatiekaart.
Spanners/ Geometridae, een grote familie binnen de macro-nachtvlinders
We kennen in Nederland zo'n 2400 vlindersoorten. Slechts een kleine 100 daarvan behoren tot de dagvlinders. De overige 2300 soorten zijn nachtvlinders, waarvan pakweg 1400 micro's en ruim 800 macro-nachtvlinders. Het aantal families binnen de micro's is groot en klein binnen de macro's. Twee grote macrofamilies zijn de Nachtuilen en de Spanners. Onder dit kopje worden de spanners behandeld. Voor de nachtuilen zie "Nachtuilen". Elke nachtvlinder heeft een eigen ecologische achtergrond. Soms is een soort (via het rupssstadium) gebonden aan één waardplant, vaker aan een groep van planten.
Nachtuilen/ Noctuidae, de grootste familie binnen de macro-nachtvlinders
Er komen zo'n 350 soorten in ons land voor. Het zijn over het algemeen stevig gebouwde, snel vliegende nachtvlinders met een trapeziumachtig lijf. Als type meestal direct herkenbaar, levert de soortsdeterminatie soms problemen op. Naast de "habitus" zijn vooral vleugelkenmerken erg belangrijk. De hier getoonde voorjaarsuilen vliegen op dit moment.
Micro-vlinders
Er zijn wel 1400 soorten micro-nachtvlinders in ons land. Het is een vergeten groep met een kleine groep specialisten die deze groep onderzoekt. Deze beperkte aandacht is niet terecht want kennis over het voorkomen van micro's levert veel ecologische informatie op. Veel soorten hebben een nauwe ecologische amplitude wat zoiets wil zeggen als een gespecialiseerde levenswijze zoals de relatie met een specifieke voedselplant.
Pyralidae, een grote familie van kleine tot grote micro-nachtvlinders
Pyraliden behoren tot de micro's en zijn vaak de eerste familie binnen de micro's die door beginners worden bestudeerd. Deze familie is namelijk redelijk goed te determineren zonder microscopisch onderzoek. Bovendien is hun formaat soms op "macroniveau". (deze paragraaf is in bewerking)
Dagvlinders
Het gaat niet goed met de dagvlinderfauna in Nederland. Er zijn de laatste decennia nogal wat soorten uit ons land verdwenen en een aantal staat te boek als bedreigd of kwetsbaar. 25 soorten in een bepaald gebied is al een heel aantal en dan zit je echt wel in een goed ontwikkeld natuurgebied zoals de duinen. Vaak kom je niet verder dan ruim 10 soorten waarvan de meeste niet eens standvlinders maar zwervers of trekkers.
Libellen
Libellen zijn door hun uiterlijk en hun spectaculaire vlieggedrag een aansprekende groep van insecten. Een groot deel van hun leven zijn het waterdieren en leiden ze een onopvallend bestaan, eenmaal boven water gekomen roepen deze vliegende ogen om aandacht van de natuurliefhebber. Hun aanwezigheid zegt veel over de structuur van de oevervegetatie en de waterkwaliteit van een gebied.
Mossen
"Small is beautiful" zeggen ze bij de Bryologische Werkgroep en daar hebben ze gelijk in! Bekijk een mos door een loupe in het veld en er gaat een wereld voor je open. Het zijn de kwaliteitsindicatoren van ons milieu in pocket-formaat.
Korstmossen
Ik ben vooral thuis in de op de grond groeiende korstmossen met geslachten als Cladina, Cladonia en Peltigera. Soorten groeiend op boom op op steen zijn weer een verhaal apart en komen sporadisch aan bod.
Overige fauna
Nogal een wijds begrip "Overige fauna". Bij mijn fotografische activiteiten komt het vooral neer op amfibieën, reptielen en andere insecten. Het maken van foto's van bijvoorbeeld vissen of vogels vereisen een aparte aanpak en speciale lenzen. Je moet je bij natuurfotografie simpelweg beperkingen opleggen. "In der Beschränkung ..... enfin u snapt het wel.