Cursus fotografie in Frankrijk

8 december 2017

Fotocursus in de westelijke Vogezen van 20-26 mei 2018

Samen met Walter Blazer organiseer ik, Ben Kruijsen, een fotocursus van 20-26 mei 2018 in het Centrum voor kunst en cultuur Droiteval bij het dorp Claudon in de westelijke Vogezen.

Het Centrum voor kunst en cultuur Droiteval

Als veldbioloog ben ik actief als freelancer. Tijdens de fotoweek vertel ik de cursisten over de natuur die we tegenkomen. Welke vlinder is dit? Op welke plant zoekt de vlinder voedsel? Welke milieufactoren spelen hier een rol? Etc. Walter Blazer is archeoloog en zal tijdens de week ingaan op historische aspecten die we tegenkomen. Walter Blazer fotografie.

De cursus start zondag 20 mei met een ontvangst om 17.00

en de cursus eindigt na het ontbijt op zaterdag 26 mei 2018.

In deze cursus behandelen diverse onderwerpen waaronder natuur en landschap, macro, little people, vakmensen aan het werk, historie en last but not least portretfotografie. Dat laatste met bestaand licht maar wellicht ook in een studiosetting. De abdij en de nabijgelegen kloosterkerk zijn erg geschikt voor het maken van fotos met historisch details.

Zie de fotos met een overzicht en een muurdetail.

.

De omgeving is bosrijk en kent fraaie plekken zoals een Mariagrot.

Landschapsfotografie is een uitdaging. Wie kent niet het verschijnsel dat een prachtig landschap op de foto niet heeft opgeleverd wat je ervan verwacht. Daar gaan we aandacht aan besteden. Lijnen en vlakken in het landschap en bijzondere accenten kunnen bijdragen aan een landschapsfoto die wow-gevoelens oproept.

Er wordt ook een bezoek gebracht aan een bemoste beeldentuin bij Darney en bij voldoende belangstelling aan de enige resterende glasblazerij in de streek die van Passavant La Rochere op 8 km van onze standplaats.

Voor macrofotografie wordt ruim plaats ingewonnen. Bijgaand wat voorbeelden van deze vorm van natuurfotografie zoals fotogenieke bloemen, mossen en libellen Zie de foto van de zomerfijnstraal

Fraaie mossen uit de beeldentuin van Darney

of de bosbeekjuffer op een brug over de beek bij Droiteval

Elke cursusdag keren we na de excursie terug op onze standplaats voor de lunch of gebruiken we een lunchpakket in het veld. Na de lunch gaan we fotos selecteren achter de laptop in een speciaal daarvoor geschikt atelier waarna de geselecteerde fotos plenair worden besproken. Voor die bespreking wordt een eigen bespreekmethode toegepast onder het motto: Fotografie is emotie. Deze bespreking is het meest leerzame deel van de cursus zo blijkt uit 9 jaar cursuservaring. Rond 17.00 ronden we af en is de rest van de middag vrij tot aan het diner. In principe is er geen uitgebreid avondprogramma, tenzij er behoefte is aan enige toelichting op een thema of fototechniek. Dat alles in overleg met de deelnemers. Elke avond is er wel een korte presentatie over het thema en de foto-opdracht(en) van de volgende dag. Daarbij moet je denken aan een korte power-point-presentatie met gelegenheid tot discussie en vragen.

Visie en inhoud fotocursus in Droiteval

Wanneer je naar een foto kijkt, ga je onbewust ordenen. Wanneer je als fotograaf weet of aanvoelt hoe dat ordeningsproces verloopt dan worden je fotos pakkender. Het leren kijken en bewuster omgaan met lijnvoering en kleuren staat dan ook centraal in deze cursus. Ook is er aandacht voor accenten in je foto die iets extraas geven waardoor de foto interessanter wordt. Oud-cursisten kennen dit onder de naam rood fietsje. Daarnaast wordt ook enige aandacht geschonken aan de technische kant van fotografie en aan fotobewerking (horizon rechtzetten, contrast aanpassen, uitsneden maken).

Voor wie?

De fotocursus richt zich primair op het opdoen van ervaring met fotografie in diverse vormen zoals landschap, macrofotografie, portretfotografie, mensen aan het werk etc. Cursisten met interesse voor zwartwitfotografie kunnen hun hart ophalen. We gaan experimenteren met fotos in kleur en zwart-wit bij een specifiek onderwerp. Vuistregel hierbij is dat structuren zoals lijnen beter tot hun recht komen in zwart-wit, kleur kan afleiden. Een apart onderwerp waarbij flink geoefend kan worden met macrofotografie is little people waarbij levensechte poppetjes in een maatschappelijke context worden geplaatst.

Elke cursist kan aan het eind van de dag enkele van zijn of haar beste fotobestanden presenteren aan de groep. We gaan ook experimenteren met opdrachten op basis van ervaringen bij onze eigen fotoclub: Fotokring Polderlicht te Velsen.

Reizen van en naar de Vogezen

Reizen van en naar de verblijflocatie en tijdens de excursies geschiedt voor eigen rekening van de cursist met de eigen auto. De reis vanuit Utrecht naar Droiteval is circa 600 km en de reistijd 6,5 uur: via Antwerpen-Brussel-Luxemburg-Metz-Nancy, daarna richting Dijon. Of vanuit Nederland via Eindhoven-Maastricht-Luik-Luxemburg etc. Die laatste route is aantrekkelijker geworden sinds de aanleg van tunnels bij Maastricht. Om de transportkosten te beperken is het handig om met elkaar samen te rijden tijdens de heen- en of terugreis. Deelnemers dienen dit onderling te regelen aan de hand van de door de cursusleiding verstrekte deelnemerslijst en de wensen van de deelnemers. De deelnemerslijst wordt een maand voor vertrek samen met een reisroute en andere informatie aan de deelnemers toegezonden. In de maanden voorafgaand aan de cursus worden enkele nieuwsbrieven verzorgd.

Cursuskosten fotoweek Droiteval mei 2018

Bij opgave van de cursist wordt voor de cursus een vaste prijs in rekening gebracht. Deze bedraagt 265 euro. Hierna neemt de cursist contact op met Mirjam Bijvank voor het reserveren van het verblijf op basis van vol pension. In de abdij zijn ruime (tweepersoons-) kamers.

De verblijfskosten bedragen 435 euro. Kamers met een eigen badkamer hebben een toeslag van 70 euro.

Kampeerders kunnen terecht op een naast de abdij gelegen grasveldje.

De kosten voor de kampeerder zijn 300 euro inclusief alle maaltijden. De verblijfskosten vallen binnen een arrangement en gelden ook voor een eventueel meereizende partner, vriend of kennis.

Aanmelding voor de cursus

Aanmeldingsformulier

Voor de cursus is een annuleringsregeling van kracht. Aangeraden wordt een reis- en annuleringsverzekering af te sluiten.

Flyer van de cursus

Flyer

Partnerprogramma?

Er is een mogelijkheid voor meereizende partner/vriend/kennis van de fotocursist een creatief programma te volgen. Dit onder leiding van kunstenares Mirjam Bijvank. Als partner gewoon mee op reis zonder deelname hieraan kan natuurlijk ook.

Mirjam heeft ruime ervaring in het geven van creatieve cursussen op het gebied van schilderen, beeldhouwen en het maken van mozaieken. De minimum groepsgrootte is 4 personen. Kosten in overleg met Mirjam.

De cursusleiders stellen zich voor

Ben Kruijsen is ecoloog, veldbioloog en is sinds 1989 actief als freelancer in het uitvoeren van ecologisch onderzoek op diverse terreinen zoals monitoring van duinvegetaties, inventariseren van vogels, insecten, planten, mossen etc. voor onderzoeksprojecten en natuurtoetsen. Regelmatig zijn er cursussen georganiseerd in de herkenning van planten, mossen en insecten. Op de site waarneming.nl is hij actief als vrijwilliger in het valideren van mossen en nachtvlinders. Fotografie-ervaring startte op jonge leeftijd met een ouderwets boxje in het analoge tijdperk. Sinds 2008 geef ik jaarlijks een fotocursus in binnen- en buitenland. Sinds dit jaar in samenwerking met Walter. We hebben ervaring op verschillende fotografieterreinen en kunnen elkaar zo mooi aanvullen. Als leden van Fotokring Polderlicht fotograferen we geregeld out of the box, een mooie voedingsbodem voor steeds nieuwe foto-opdrachten in onze cursussen.

Meer informatie over het Centrum voor kunst en cultuur Droiteval?

Het Centrum voor kunst en cultuur Droiteval

Artists in residence

kunstenares Mirjam Bijvank