Cursus fotografie in Frankrijk

23 augustus 2015

Na drie jaar weer terug met de fotocursus in Melay

Na enkele jaren op andere locaties in Frankrijk organiseert de bioloog Ben Kruijsen een 6-daagse fotocursus van 8-14 mei 2016 voor amateur-fotografen in het departement Haute-Marne bij de Vogezen. Thema natuur en landschap.

Locatie Chateau Melay

De cursus start zondag 8 mei om 17.00 en de cursus eindigt na het ontbijt op zaterdag 14 mei 2016. Centraal in deze cursus staat het thema natuur en landschap. Daar is met gemak een fotografieweek aan te besteden. Wie kent niet het verschijnsel dat een prachtig landschap op de foto niet heeft opgeleverd wat je ervan verwacht. Daar gaan we aandacht aan besteden. Lijnen en vlakken in het landschap en bijzondere accenten kunnen bijdragen aan een fantastische landschapsfoto die wow-gevoelens oproept. We bezoeken een bloemrijk hooiland met veel insecten en orchideeën, gaan rondkijken in het koolzaadlandschap in de omgeving, La Tufiere de Rolampont en nog meer. Voor macrofotografie wordt ruim plaats ingewonnen. Bijgaand wat voorbeelden van natuurfotografie zoals fotogenieke beken met bijzondere patronen, zie de foto van paardenstaarten in het stromende water

of vlinders zoals hier het wit spannertje op een gras met dauwdruppel.

Elke cursusdag keren we na de ochtend terug op het kasteel voor de lunch of gebruiken we een kant-en-klaar lunchpakket in het veld. Na de lunch gaan we foto’s selecteren achter de laptop in een speciaal daarvoor geschikt atelier op het kasteel waarna de geselecteerde foto’s plenair worden besproken. Voor die bespreking wordt een eigen bespreekmethode toegepast onder het motto: Fotografie is emotie. Deze bespreking is het meest leerzame deel van de cursus zo blijkt uit 8 jaar cursuservaring. Rond 16.00 ronden we af en is de rest van de middag vrij tot aan het diner.

Visie en inhoud fotocursus in Melay

Wanneer je naar een foto kijkt, ga je onbewust ordenen. Wanneer je als fotograaf weet of aanvoelt hoe dat ordeningsproces verloopt dan worden je foto's pakkender. Het leren kijken en bewuster omgaan met lijnvoering en kleuren staat dan ook centraal in deze cursus. Ook is er aandacht voor accenten in je foto die iets extra’s geven waardoor de foto interessanter wordt. Oud-cursisten kennen dit onder de naam rood fietsje. Daarnaast wordt ook enige aandacht geschonken aan de technische kant van fotografie en in beperkte mate aan fotobewerking.

Voor wie?

De fotocursus richt zich primair op het opdoen van ervaring met fotografie in diverse vormen zoals landschap, macrofotografie en andere natuurfotografie. De cursist krijgt veel te horen over de natuur zelf. Welke vlinder is dit? Op welke plant zoekt de vlinder voedsel? Waarom komt deze libel hier voor? Waarom vertoont het dier dit gedrag? Cursisten met interesse voor zwartwitfotografie kunnen hun hart ophalen. We gaan experimenteren met foto’s in kleur en zwart-wit bij ene specifiek onderwerp. Vuistregel hierbij is dat lijnen beter tot hun recht komen in zwart-wit, kleur kan dan erg afleiden. Een apart onderwerp waarbij flink geoefend kan worden met macrofotografie is little people waarbij levensechte poppetjes in een maatschappelijke context worden geplaatst. Erg leerzaam! Tijdens de excursies krijgen de cursisten gerichte foto-opdrachten. De resultaten worden dagelijks besproken in een werkatelier in het kasteel. Elke cursist kan aan het eind van de dag enkele van zijn of haar beste foto’s presenteren aan de groep en leren van het constructieve commentaar van hen. Dit onder leiding van Ben Kruijsen die een speciale bespreekmethode hiervoor hanteert vanuit de gedachte: fotografie is emotie. Ben gaat ook experimenteren met opdrachten geïnspireerd door ervaringen van hem opgedaan bij z’n eigen fotoclub Fotokring Polderlicht te Velsen.

Reizen van en naar de Haute-Marne

Reizen van en naar de verblijflocatie en tijdens de excursies geschiedt voor eigen rekening van de cursist met privéauto’s. De reis vanuit Utrecht naar Melay is circa 650 km en de reistijd 6,5 uur: via Antwerpen-Brussel-Luxemburg-Metz-Nancy, daarna richting Dijon. Of vanuit Nederland via Eindhoven-Maastricht-Luik-Luxemburg etc. Om de transportkosten te beperken is het aantrekkelijk om met elkaar samen te rijden tijdens de heen- en of terugreis. Deelnemers dienen dit onderling te regelen aan de hand van de door de cursusleiding verstrekte deelnemerslijst en de wensen van de deelnemers. De deelnemerslijst wordt een maand vóór vertrek samen met een reisroute en andere informatie aan de deelnemers toegezonden. In de maanden voorafgaand aan de cursus worden enkele nieuwsbrieven verzorgd.

Cursuskosten fotoweek Melay mei 2016

Bij opgave van de cursist wordt voor de cursus een vaste prijs in rekening gebracht. Deze bedraagt € 240,-. Na overmaking van dit bedrag nemen de exploitanten van het kasteel, Simon en Marcia, contact op met de cursist voor de reservering van de (ruime) kasteelkamer, specifieke (dieet-) wensen en de verblijfskosten die variëren van 310 tot 350 euro p.p. per week afhankelijk van het type kamer/ badkamer respectievelijk 1- of 2- persoons/ gedeeld of niet. De verblijfskosten vallen binnen een speciaal kasteelarrangement en gelden ook voor een meereizende partner. In de kosten voor het verblijf zijn alle maaltijden, koffie en thee en wijn bij het diner inbegrepen. Reiskosten vallen hierbuiten.

Aanmelding voor de cursus

Aanmeldingsformulier

Voor de cursus is een annuleringsregeling van kracht. Aangeraden wordt een reis- en annuleringsverzekering af te sluiten.

Flyer van de cursus

Flyer

Partnerprogramma

Nieuw dit jaar is de mogelijkheid voor partners van de fotocursist (familielid of vriend/ vriendin) een partnerprogramma te volgen. Dit onder leiding van kunstenares en schrijfster Ada Krowinkel. Als partner gewoon mee op reis zonder deelname hieraan kan natuurlijk ook.

Je hoeft niet creatief te zijn om aan dit programma deel te nemen. Iedereen kan het, er wordt rekening gehouden met de verschillende niveau’s en de interesse van de deelnemers. We gaan schilderen, tekenen, het maken van een schrijfopdracht, bijv. het maken van een haiku, wandelen, fietsen, yoga. Het plezier staat voorop!! Het programma wordt opgesteld als er voldoende belangstelling voor is en in overleg met de deelnemers van het partnerprogramma. Aan het programma zijn deelnamekosten verbonden. De kosten bedragen 205 euro inclusief alle materialen die door de kunstenares worden verstrekt. Op het opgaveformulier meer informatie over de algemene opzet van dit programma. Via het te downloaden opgaveformulier kan men wel zich hiervoor opgeven.